Analiză elementală

TOC, TOC+TN

TOC, TOC+TN

TOC, TOC+TN

Determinarea TC carbon total (standard în versiunea de baza) a. Oxidare catalitica. b. Oxidare umeda, cu radiatie UV limita de detectie 0,5 ppb TOC. Determinarea IC carbon anorganic Determinarea TN azot total Determinarea TOC din solide

Solicita oferta
Solicita oferta
Mesajul a fost trimis cu succes.
Eroare! Reincercati.

Prezentarea metodelor de analiza:

I. Determinarea TC carbon total (standard în versiunea de baza)

a. Oxidare catalitica.

Proba este injectata în tubul de combustie prin care trece gazul purtator (aer purificat) la un debit de 150 ml/min. Tubul de combustie este la o temperatura de 680-900C, prevazut cu catalizator de platina.

Toti compusii din proba ce contin carbon, indiferent daca sunt suspensii solide cu proprietati refractare si substantele organice de orice natura, sunt complet oxidate la CO2, vapori de apa si dupa caz la oxizi de sulf, azot, compusi halogenati etc. Gazul purtator trece prin tubul de combustie si antreneaza compusii de oxidare.

Acestia trec intr-un de-umidificator unde sunt raciti si sunt îndepartati vaporii de apa iar apoi gazele de ardere sunt trecute printr-un scruber unde sunt îndepartati compusii halogenati care pot afecta functionarea detectorului. Gazul trece apoi în partea de detectie NDIR.

Microprocesorul prelucreaza semnalul detectorului, afiseaza peak-urile si calculeaza aria lor. Mai departe, folosind curbele de calibrare, se determina concentratia de CO2 si implicit concentratia de carbon din proba initiala, TC.

b. Oxidare umeda, cu radiatie UV limita de detectie 0,5 ppb TOC.

Pentru oxidarea compusilor ce contin carbonul se poate folosi si oxidarea umeda. Se adauga persulfat de sodiu si sub iluminare cu UV carbonul din proba trece în CO2. Acesta este masurat apoi de un detector NDIR si se determina TC.

II. Determinarea IC carbon anorganic

Carbonul anorganic (IC) se determina prin aditie de acid fosforic si masurarea CO2 degajat cu acelasi detector IR.

III. Determinarea TN azot total (numai pentru varianta cu combustie)

Modul TN montat pe configuratia cu oxidare catalitica. Pentru determinarea de azot total, gazele din tubul de combustie, dupa ce trec de detectia în IR, pentru analiza CO2, sunt preluate si introduse într-un detector de chemiluminiscenta ce este folosit pentru analiza oxizilor de azot. De remarcat, un factor foarte important, analiza TN este simultana cu analiza de TC sau de NPOC. În cazul NPOC, dintr-o singura injectie se poate analiza TOC si TN.

IV. Determinarea TOC din solide

Analiza probelor de sol necesita un dispozitiv special în care proba solida este procesata pentru analiza de TC şi IC.

Acest dispozitiv are doua incinte, una pentru TC în care proba este calcinata la 900oC si una pentru IC în care proba dupa ce a fost tratata cu acid este încalzita la cca 200oC pentru eliberarea CO2 din carbonati.